Få svar på de fleste spørgsmål om negativ rente

Beløbsgrænserne gælder fra 1. februar 2021.
  

Hvordan undgår jeg at betale negativ rente (jeg har NemKonto i Lægernes Bank)? 
Du har forskellige alternativer, hvis du har mange kontanter stående på kontoen. Måske kan du investere pengene eller spare mere op til pension på en livrente.

Din opsparing kan komme evt. børn og børnebørn til gode i form af pengegaver. Men husk, er beløbet større end 67.100 kroner (2020-sats), skal modtager betale gaveafgift. Beløb, der overføres til barnets konto, bliver betragtet som afgiftspligtig gave.

Kontakt din bankrådgiver og hør mere om dine muligheder.

Hvordan undgår jeg at betale negativ rente (jeg har ikke NemKonto i Lægernes Bank)?
Du kan flytte din NemKonto til os. På den kan du have op til 250.000 kroner stående uden at betale negativ rente.

Hvor meget kan jeg og min ægtefælle/samlever have stående i Lægernes Bank uden at blive berørt af negativ rente?
Har du NemKonto hos os, kan du have 250.000 kroner stående fordelt på flere konti uden at blive berørt af negativ rente. Det er 500.000 kroner for en husstand, hvis din ægtefælle/samlever også har sin NemKonto hos os. Se beregningseksempler på med og uden NemKonto her.

Hvorfor er det nødvendig med negativ rente i Lægernes Bank?
Renten i Danmark er historisk lav. Nationalbankens indlånsrente har i flere år været negativ, og markedsrenterne er tilsvarende lave. De fleste banker har indført negativ indlånsrente for at undgå at tabe penge på det indlån, de ikke har lånt ud.

Vi oplever, at flere flytter indlån over til os, og vores indlån stiger. I Lægernes Bank har vi mere indlån end udlån, og vi betaler for at have indlånsoverskuddet placeret i obligationer og hos andre banker og i Nationalbanken. Udgiften må vi trække fra bankens indtjening, som skal gå til din og andre lægers pensionsopsparing i Lægernes Pension. Vi har forsøgt at friholde vores kunder for negativ indlånsrente længst muligt i håb om, at renten steg igen. Det ser ikke ud til at ske foreløbig.

Langt det meste af det indlån, som kunderne har i Lægernes Bank er ikke berørt af negativ rente. Det gælder kun store indlån. Vi forventer ikke at tjene penge på den negative rente. Det er heller ikke formålet. Men vi bliver nødt til at begrænse udgiften til placering af indlånsoverskuddet.

Hvad er en NemKonto?
Din NemKonto er den bankkonto, som offentlige myndigheder bruger, når de skal udbetale penge til dig. Din arbejdsgiver benytter den typisk også til at udbetale dig løn. Du vælger selv, hvilken af dine almindelige bankkonti du ønsker at benytte som din NemKonto.

Hvordan finder jeg ud af, hvilken konto der er min NemKonto?
Det kan du se i netbanken under ”Konti og posteringer”. Klik på fanebladet ”Indstillinger”. Der er en bullit ud for NemKontoen. I Mobilbank, kan du se det i kontooversigten – klik på den enkelte konto og herefter på informationsikonet øverst i højre hjørne.

Hvordan flytter jeg min NemKonto?
Du flytter din NemKonto i netbanken. Log på netbanken og vælg ”Konti og posteringer”. Klik på fanebladet ”Indstillinger” og marker den konto, der skal være NemKonto. Her kan du markere, hvilken konto, der skal være din NemKonto.

Hvad er en Friholdelseskonto Erhverv?
Du kan have op til 250.000 kroner stående på en Friholdelseskonto Erhverv uden negativ rente. Har du én Driftskonto eller Erhvervskredit, er den automatisk din Friholdelseskonto Erhverv. 

Gælder negativ rente alle indlånskonti? 
Nej. Negativ indlånsrente gælder ikke Børneopsparing, Studiekonto, Aktiesparekonto, Foreningskonto, Iværksætterkonto, Etableringskonto, Indekskonto, Porteføljeplejekonto under udbetaling, pensionskonti under udbetaling samt Deponeringskonto, byggekonti og aktive boligsager (fx ved boligkøb).

Hvornår skal jeg betale negativ rente?
Negativ rente trådte i kraft den 1. juni 2020. Din rente bliver fremover tilskrevet hvert kvartal. 

Hvor kan jeg se, hvad renten er på de forskellige konti?
Du kan se renten på dine konti i netbanken. Log på netbanken og vælg ”Kontovilkår” under ”Konti og posteringer”. Du kan også se vores rentesatser her.

Kan jeg trække negativ rente fra i skat?
Ja, det kan du. Vi indberetter det til Skat for dig.