Vil lægernes stå bedre ved fusion?

Stort er godt, og mindre pensionsselskaber bør lægges sammen til større enheder for at give medlemmerne et højere afkast til en lavere omkostning. Det er en holdning, der i øjeblikket gives udtryk for i nogle medier.

Men gælder det nu også for alle, og gælder det for Lægernes Pensionskasse?

Pensionskassen har som mål at levere et konkurrencedygtigt formueafkast til en konkurrencedygtig pris.

I en sammenligning i Jyllands-Posten den 14. april af pensionskassernes omkostninger i 2010, lægger pensionskassen sig i midterfeltet i pensionsbranchen med 591 kr. pr. medlem. Alle øvrige pensionskasser for akademikere har omkostninger pr. medlem, som er højere end Lægernes Pensionskasse. Målt i forhold til medlemmernes bidrag til pension har pensionskassen med blot 1,3 pct. de laveste omkostninger i branchen.

Også når det gælder afkastet af investeringerne lever resultatet op til pensionskassens målsætning. I 2010 opnåede pensionskassen et afkast før skat på 11,4 pct. Det placerede pensionskassen på en 20. plads ud af 40 pensionskasser. Opgjort over de sidste 20 år har pensionskassen haft et årligt afkast på 8,4 pct., hvilket er det næsthøjeste afkast blandt landets pensionskasser, kun overgået af ATP.

Så man må med rette stille spørgsmålstegn ved, om en fusion vil være til gavn for lægerne og deres pension.