Debatindlæg i Børsen

Dagbladet Børsen bringer i dag et debatindlæg af Niels Lihn Jørgensen, Lægernes Pensionskasse, Søren Kolbye Sørensen, Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse og Torben Visholm, Juristernes & Økonomernes Pensionskasse. Læs indlægget her:

Vi fusionerer ikke

I pensionskasserne for henholdsvis læger (LPK), djøf'ere (JØP) og ingeniører (DIP) har vi nysgerrigt fulgt debatten om fusioner i pensionssektoren. Her kan vi blandt andet læse, at vi for tiden er ufrivillig deltager i en skønhedskonkurrence, hvor den vakreste af os vinder den ultimative præmie: En fusion med et kommercielt pensionsselskab.

Nu kan skønhedskonkurrencer dække over forskellige motiver, og derfor iler vi med en beroligende melding: Vi er ikke fusionskandidater, og vi tager det som en kompliment, når nogen beskylder os for at have nok i os selv. Det skylder vi de 115.000 højtlønnede akademikere, der indtil videre har sparet 160 mia. kr. sammen i vores tre pensionskasser. De forventer jo, at vi driver pensionskassen for dem og ikke for vores egen skyld. For det er vel kunderne, det handler om - eller hvad?

En gang imellem kan man få indtryk af, at debatten handler mere om, hvad forskellige pensionsudbydere kan få ud af konsolideringen end, hvad kunderne får ud af det. Det burde da være omvendt!? Pension er efter vores opfattelse alt for alvorligt til at blive genstand for en konkurrence mellem forskellige udbyderes vækstambitioner vel vidende, at flere er udfordret af vigende indbetalinger og af et meget stort antal hvilende ordninger samt klatpensioner, som har politikernes bevågenhed.

Vi kan også læse af debatten, at specielt arbejdet med de skærpede tilsynsregler er så udmattende en opgave for os, at vi hellere bør bruge de sidste kræfter på at slæbe os hen og banke på døren til en nådig kommerciel pensionsudbyder. Det forstår vi heller ikke. Vi bliver som alle andre pensionsudbydere jævnligt kigget i kortene af Finanstilsynet. Vel kræver det ressourcer, men så er det altså heller ikke værre. Det er en opgave, der kan håndteres, og det bliver den.

Vi fokuserer på at tjene penge til vores kunder og medlemmer – og det går faktisk rigtigt godt for alle tre kasser, som alle leverer et højt afkast. På den lange bane – den vigtige bane – har vi over de seneste 20 år skabt et merafkast på 15 procent. Det svarer til, at 1 mio. kr. er blevet til 4,8 mio. kr. hos os, mod 4,2 mio. kr. hos den gennemsnitlige pensionsudbyder. Det skal jo give høje pensioner, især når hele overskuddet går i kundernes lommer, og vores omkostninger samtidig er notorisk lave.

Så vi er hverken til salg, til fusion eller til fals. Det ville være en ualmindelig skidt forretning for vores kunder at lade sig overtage af et kommercielt selskab.