Aktivt ejerskab i praksis

Aktivt ejerskab udgør en central del af vores arbejde med at påvirke selskaberne, vi investerer i, i den rigtige retning mod ansvarlighed. Lever et selskab ikke op til vores politik, starter vi ikke med at sælge det og på den måde sætte os uden for indflydelse.

I stedet går vi i dialog med selskabet for at få rettet op på de problematiske forhold, og vi forsøger sammen med andre investorer at lægge pres på selskabet på generalforsamlinger. At sælge aktien og sætte den på "negativlisten" sker først, når alle andre muligheder for at påvirke selskabet er udtømte.

Rent praktisk foregår vores aktive ejerskab på denne måde:

Vi er i løbende dialog med vores porteføljeforvaltere om, hvordan de understøtter og implementerer vores politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab.

Vi samarbejder med konsulentfirmaet ISS ESG , der bistår med at:

  • overvåge selskaber for brud på internationalt anerkendte normer og vores politik på området
  • gå i dialog med selskaber om problematiske forhold i samarbejde med andre ligesindede investorer
  • overvåge lande for status og udviklingen i borgernes sociale forhold og rettigheder samt regeringsførelse.

Lægernes Pension er medlem af IIGCC, der arbejder for at fremme omstillingen til lav-emissionssamfund, og som bl.a. går i dialog med brancheorganisationer og konkrete selskaber om understøttelse af den globale klimaaftale.

Vi har en negativliste for aktier og virksomhedsobligationer samt en negativliste for lande, som vi ikke ønsker at investere i.

Lægernes Pension følger Anbefalingerne for aktivt Ejerskab fra Komiteen for God Selskabsledelse. Læs vores redegørelse for aktivt ejerskab