Innovation er slagkraftigt våben i lægers klimakamp

Kampen for et bedre klima handler ikke kun om at filtrere forældede og klimabelastende teknologier og virksomheder fra, men også om at tilvælge og støtte udvikling af nye grønne teknologier. Fokus på innovation er et af de værktøjer, som Lægernes Pension tyer til i kampen for et bedre klima.

Vi var knap gået ind i det nye år før topchefen i VW, verden største bilproducent, annoncerede, at der populært sagt skulle fuld fart på folkevognen, når det gjaldt selskabets omstilling til fremtidens transport; elbiler. Udviklingen skulle speedes op, hvis VW skulle undgå at ende som bilbranchens svar på Nokia, som ikke i tide evnede at opdage, udnytte og kommercialisere mulighederne i nye teknologier. Den tyske bilproducent skulle ifølge topchefen accelerere udviklingen af nye teknologier. Forbrændingsmotoren skal erstattes af nye batteridrevne og selvkørende folkevogne. Til gavn og glæde for både forbrugere, klima og investorer, lød det fra topchefen.

Balancering af tilvalg og fravalg
Udmeldingen fra VW´s topchef er et godt eksempel på, at ønsker vi som investorer at bidrage til den grønne omstilling og et bedre klima, så skal vi kunne balancere og spotte flere tendenser på samme tid. Vi skal både opdage, når teknologier er på vej til at blive forældede og problematiske, og vi skal evne at forudse og tilvælge nye grønne teknologier og banebrydende virksomheder – både de nye virksomheder og de etablerede virksomheder, som vil omstille deres forretning til grøn teknologi. Sandheden er nemlig, at ingen ved om VW, Tesla eller en helt tredje bliver fremtidens vindere, når det gælder elbiler.

I andre situationer fravælger vi selskaber, fordi deres produkter eller produktion belaster klimaet, og de ikke er villige til at gå i dialog om, hvordan klimabelastningen kan nedbringes. Det gælder blandt andet amerikanske Exxon Mobile og saudiske Saudi Aramco, som vi har fravalgt at investere i. 76 energiselskaber er allerede på ”negativlisten”, og vi føjer nu yderligere 40 selskaber på listen heriblandt selskaber, der fortsat baserer deres forretning på udvinding af olie fra tjæresand og kul.

Fortid kan ikke ignoreres
I praksis er det dog en balancegang og fyldt med dilemmaer at arbejde for et bedre klima. Hele den industrielle udvikling, produktion og samfundsudvikling er i høj grad baseret på brug af klimabelastende fossilt brændsel. Et faktum der ikke kan ignoreres uden det vil få alvorlige konsekvenser. I stedet stiller vi krav om, at der anvendes teknologier, som hjælper klimaet, hvis virksomhederne skal have glæde af investorernes penge. Det gælder fx krav om, at rederier skal bruge særlige teknologi til at rense røgen fra skibenes skorstene, eller at energiselskaber har planer for, hvordan de efterlever klimamålene i Paris-aftalen.

Støtte til grøn innovation
Dialog og aktivt ejerskab lyder måske blødt. Vores erfaring er, at det er effektive værktøjer til at lægge pres på selskaber til at understøtte en bæredygtig udvikling. Samtidig giver det os et værdifuldt indblik i nye teknologier, og i hvilke virksomheder, som – billedligt talt – er i gang med at bygge en ny folkevogn, som reducerer klimabelastningen. Eksempler på innovation og udvikling, som øger livskvalitet og sænker klimabelastningen, er mange. Udskiftningen af traditionelle biler med elbiler accelerer, og om fem år vil hver fjerde – nogle prognoser spår helt op til halvdelen - af de solgte biler være elbiler. Solceller og batterier bliver stadig mere effektive samtidig med, at produktionsprisen kun falder og falder. 3D printere, som betyder, at reservedele ikke skal flyttes fysisk, men kan produceres lokalt. Forretninger og forbrugere, der reducerer madspild og C02-udledning via en madspilds-app.

Jagt efter ny teknologi
Som forvalter af lægernes opsparede midler følger vi derfor de visionære, innovative og handlekraftige virksomhedsledere, fordi de forstår, at det skaber værdi for både investorer, virksomheden og klimaet, at man i tide kan aflæse politiske signaler og opfylde forbrugernes forventninger og krav til en bæredygtig udvikling. De har brug for pensionsopsparernes penge, og vi har en fælles interesse i at undgå at blive en del af den næste Nokia. Tværtimod jagter både selskabernes ledelse og investorer den næste banebrydende teknologi. Ligesom topchefen fra VW.

   

Indlægget er også bragt i Dagens Medicin 23. marts 2020.